Houtsoorten parket

Michels Parket levert diverse soorten hout voor parket.
Onderstaand een greep uit ons assortiment. Vraag bij ons direct een offerte aan bel ons voor een bezichtiging afspraak.

Afrormosia (Klasse 1)

Parket-Afrormosia

Het kernhout is geelachtig bruin, nadonkerend tot donkerbruin. Qua uiterlijk lijkt het enigszins op teak. Het hout dat een draadverloop van recht tot kruisrecht kent, heeft een fijne nerf. De werking is gering.

Afzelia (Klasse 1)

Parket-Afzelia

De verschillende afzelia-soorten staan bekend om hun uitstekende eigenschappen. De afzelia doussie-soort wordt echter als de beste ervaren. Het spinthout is bleekgeel. Het kernhout is donkergeel tot roodbruin gekleurd. Het hout heeft een onregelmatig of kruisdradig draadverloop en een middelgrove nerf. De werking is gering.

Basralocus (Klasse 1/2)

Parket-Basralocus

Een duurzame houtsoort, waarvan het kernhout goudroest of purperbruin van kleur is, met een bruinrode gloed. Het hout heeft een recht, meestal kruisdradig of warrig verloop en heeft een middelmatige tot grove nerf. Het hout heeft na het schuren een vrij hoge glans. De werking is vrij groot.

Beuken (Klasse 5)

Parket-Beuken

Een veel gebruikte houtsoort met een dichte regelmatige structuur. Het hout is licht geelbruin tot lichtbruin. Het Deens beuken is vrijwel wit van kleur. Gestoomd beuken wordt roze tot licht rozerood. Het hout heeft een recht tot golvend draadverloop en heeft een fijne structuur. De werking is zeer groot.

Beuken Gestoomd (Klasse 1)

Parket-Beuken-Gestoomd

Een veel gebruikte houtsoort met een dichte regelmatige structuur. Het hout is licht geelbruin tot lichtbruin. Het Deens beuken is vrijwel wit van kleur. Gestoomd beuken wordt roze tot licht rozerood. Het hout heeft een recht tot golvend draadverloop en heeft een fijne structuur. De werking is zeer groot.

Bilinga (Klasse 5)

Parket-Bilinga

Een tropische houtsoort met een grote hardheid. Het kernhout donkert na tot oranjerood of goudbruin. Bilinga is voor vele doeleinden geschikte en heeft een warrig, golvend of kruisdradig draadverloop. Het hout is ook geschikt voor toepassingen buitenshuis. De werking is vrij groot

Eiken (Klasse 2/3)

Parket-Eiken

De structuur en kwaliteit van eiken varieert nogal door de uiteenlopende groeicondities. Inlands eiken is bijvoorbeeld harder en sterker, maar ook grover dan de Slavonische soorten. Deze laatste soorten groeien langzamer en gelijkmatiger en hebben daardoor een rechtere draad en egalere tint. Het kernhout is geel tot donkerbruin. Het heeft een recht draadverloop en een matige tot grove nerf. De werking is middelmatig. Eiken is leverbaar in de volgende sorteringen:

Quartier/faux = rechtdradig en spiegels. Geen dosse, spint, noestjes en verkleuringen toegestaan.

Exquisit = 1/3 quartier, 2/3 dosse gezaagd, spint en noest niet toegestaan.

Rustiek = quartier / dosse gezaagd, kleine noestjes van circa 10 mm toegestaan, geen spint, lichte verkleuringen toegestaan.

Essen (Klasse 5)

Parket-Essen

Essen is een zeer taaie houtsoort, die veel wordt toegepast in sportcentra en fitnessruimtes. Essen is het sterkst als de groeiringen een breedte van zo’n 2,5 tot 4 mm hebben. Het hout heeft een recht, (soms golvend) draadverloop en een grove nerf. De werking is vrij groot.

Gautambu (Klasse 4)

Parket-Gautambu

Een mooie lichtblonde houtsoort met een fraaie en gelijkmatige structuur. Het kernhout is wit tot licht geelbruin van kleur. Het hout heeft vrij weinig tekening, hoewel in de lengterichting soms wat zwak groenig getinte banen kunnen voorkomen. Het heeft een fijne nerf met recht draadverloop. Het is gemakkelijk te verwerken. Guatambu is onder andere heel geschikt voor sportvloeren en wordt ook gebruikt als goede vervanger van maple.

Jatoba (Klasse 1)

Parket-Jatoba

Een mooie, glad af te werken houtsoort. Het kernhout ziet er vleeskleurig uit als het vers is, maar donkert na tot mooi roodbruin met een fraaie glans. Het brede spinthout is bruingrijs van kleur. Het hout heeft een recht tot licht kruisdradig draadverloop en een matig grove nerf. De werking is middelmatig. Jatoba kan voor zowel binnen- als buitenwerk gebruikt worden. Een prima parketvloer!

Kambala (Klasse 1)

Parket-Kambala

Het kernhout heeft in verse toestand een lichte tot geelbruine kleur, maar donkert na tot een mooi goudbruin en donkerbruin. Er kunnen sporen van kalkachtige stenen in het hout voorkomen. Het hout, met een recht, kruisdradig en soms golvend draadverloop heeft een matig grove nerf. De werking is gering.

Keroewing (Klasse 3)

Parket-Keroewing

De houtsoorten van de keroewing-groep variëren in kleur van grijsbruin tot licht/donker roodbruin. Het spint is grijsachtig wit en makkelijk te onderscheiden. Een vers bewerkt vlak heeft een typische kruidige geur. Het hout heeft matige tot grove nerf. De werking is middelmatig tot groot. Keroewing is ook geschikt voor buiten

Kersen (Klasse 3)

Parket-Kersen

Kersen is een mooie en decoratieve houtsoort. Het kernhout van Europees kersen is soms geaderd en ietwat groen streperig, is geelbruin en verkleurt naar lichtrood. Amerikaanse kersen is iets roder met soms kleine zwarte gomgangen. Het heeft een fijne nerf met een meestal recht draadverloop. De werking is middelmatig en het oppervak is prima te bewerken.

Maple (Klasse 4)

Parket-Maple

Ofwel esdoorn. Een fraaie blonde houtsoort. Het kernhout is wit/crèmeachtig, verkleurend naar lichtgeel. Amerikaanse maple is er in meerdere soorten. Het hout heeft een fijne nerf met een recht, soms golvend of iets warrig draadverloop. De werking is middelmatig en het oppervlak is goed af te werken. Maple droogt langzaam. Een versnelde droging vermindert verkleuring.

Merbau (Klasse 2)

Parket-Merbau

Een veel gebruikte houtsoort met een gelijkmatige structuur. Het kernhout donkert na van geel-/oranjebruin tot donker roodbruin, soms met zwartachtige zones. Het hout heeft een matig grove nerf met een recht tot wat onregelmatig kruisdraadverloop. De werking is gering en het hout is goed af te werken. Het oppervlak krijgt een fraaie glans en voelt soms wat vettig aan. Merbau wordt ook buiten gebruikt voor bijvoorbeeld kozijnen, deuren, bruggen en constructies.

Mutenye (Klasse 3)

Parket-Mutenye

Toont, wanneer het is uitgedonkerd, enige gelijkenis met noten- en teakhout. Het hout heeft van nature een mooie glans. Het kernhout is geelbruin tot diep donkerbruin met een mooie donkere tekening. Het heeft een fijne nerf met een kruisdradig of golvend draadverloop. De werking is middelmatig. Het oppervlak is heel goed af te werken en moet langzaam drogen. Mutenye wordt ook wel gebruikt voor fineer als vervanger van notenhout. Een pracht parketvloer.

Padoek (Klasse 1)

Parket-Padoek

Het kernhout van Afrikaans padoek is fraai fel oranjerood van kleur, ook wel koraalrood genoemd. Bij blootstelling aan licht verkleurt dit tot vaal roodbruin en op de lange duur tot zwartbruin. Het hout heeft een matige tot grove nerf en is goed te bewerken. De werking is vrij gering.

Panga Panga (Klasse 2)

Parket-PangaPanga

Een zeer harde, sterke en duurzame houtsoort. Het kernhout is licht geelbruin tot donkerbruin. Het hout verkleurt onder lichtinvloeden naar donkerbruin met fijne lichtbruine strepen. In het hout kan men gele sporen aantreffen. Het hout heeft een matige tot grove nerf. De werking is gering.

Purperhart (Klasse 3)

Parket-Eiken

Het vaalbruine kernhout verkleurt, wanneer het aan licht wordt blootgesteld, snel tot een mooi paarsblauw. Om deze kleur te behouden, dient men het hout goed van de lucht af te sluiten met was of met bepaalde laksoorten. Het spinthout is grijsbruin van kleur. Het hout heeft een warrig tot golvend draadverloop en een matige tot fijne nerf. De werking is gering.

Sucupira (Klasse 3)

Parket-Essen

Een mooi getekende, iets gestreepte houtsoort met een lichte glans. Het kernhout is bruin tot donkerbruin met lichtere strepen. Bij het na kleuren wordt het bruin iets lichter. Het hout heeft een recht, kruisdradig of golvend draadverloop en een grove nerf. De werking is groot.

Teak (Klasse 1)

Parket-Gautambu

Teakhout komt uitsluitend van de Techtona Grandis. Namen als Afro-, Borneo-, Iroko-, en Yangteak zijn andere houtsoorten, die vaak als vervanging van echt teak worden aangewend. Het kernhout is lichtbruin en donkert heel fraai na tot soms donkerbruin. Teak heeft een matig grove tot grove nerf met een recht, golvend of warrig draadverloop. De werking is gering en het wat “vettige” oppervlak is heel mooi af te werken met olie.

Wengé (Klasse 2)

Parket-Eiken

Een mooie, donkerbruine houtsoort die, dosse gezaagd, fraaie bruinzwarte vlammen te zien geeft. Wanneer het hout quartier gezaagd wordt, geeft het regelmatige, bruinzwarte strepen. Het kernhout is licht geelbruin, nadonkerend tot donkerbruin. Het langzaam drogende hout heeft een grove nerf met een recht draadverloop. De werking is middelmatig. Voor gladde oppervlakteafwerking kan men een poriënvuller gebruiken. Het hout geeft vooral een mooi resultaat met was.